Let op! U gebruikt een verouderde browser
Mogelijk werken niet alle functionaliteiten van deze website optimaal.
Klik om melding te sluiten.
Vrijblijvend advies aanvragen
INFORMATIE
Op 21 Oct 2019 door Patrick Kuiken

Info over Phishing

Phishing is het fenomeen waarbij u e-mails ontvangt die ogenschijnlijk van grote instanties afkomstig zijn, maar in werkelijkheid van criminelen afkomen die proberen belangrijke informatie te ontfutselen, of ander kwaad aan te richten.

Hoe herken je phishing?
Phishing-mails hebben vaak alarmerende inhoud, waarop de lezer getriggerd wordt te reageren. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Er is een betalingsachterstand
 • Controleer bankgegevens ivm veiligheid
 • Een factuur van een instantie

  • Het kan ook dat je heel "vriendelijk" een digitale kerstkaart ontvangt. In bijna alle gevallen wordt je gevraagd om op een link te klikken, of naar een internetpagina te gaan. Je komt dan op een vervalsde site terecht, die in sommige gevallen nauwelijks van de echte is te onderscheiden.

   Hoe kun je jezelf beschermen
   Het belangrijkste dat je kunt doen is jezelf goed op de hoogte stellen van de bedreigingen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door naar de site veiliginternetten.nl te gaan. Daar wordt voor zowel particulier als zakelijk gebruik voorlichting gegeven over de hedendaagse bedreigingen. Verder is het belangrijk dat je goed oplet, en niet op linkjes klikt in mails, tenzij je heel zeker weet dat het van een betrouwbare afzender komt. Het is ook belangrijk om de URL (de naam van de website in de adresbalk) te controleren. Als het om een nagemaakte website gaat, dan zullen er in deze URL spellingsafwijkingen staan, waaraan je ze kunt herkennen.

   Vaak worden phishing-mails uit naam van grote bedrijven gestuurd. KPN, Ziggo, Banken etc worden vaak misbruikt. Dit soort grote firma's gebruiken een veiligheidscertificaat voor hun websites. Als je naar de legitieme websites gaat kun je het veiligheidscertificaat herkennen aan een groen hangslotje, dat links in de adresbalk verschijnt. Staat dit er niet, dan heb je zeker niet te maken met de echte website van jouw bank, telefoonmaatschappij, of andere grote firma.

   De meest eenvoudige manier om je data tegen versleuteling te beschermen, is door te zorgen voor frequente back-ups. Als je de versleutelde data kunt overschrijven met een recente back-up, dan blijft je schade beperkt.

Wat vond je van dit bericht?
bad
slecht
 
middle
middel
matig
good
goed
 
Dank voor je mening!
Je stem wordt anoniem geregistreerd. We zouden het echter leuk vinden om te weten wie je bent, en graag horen of je opmerkingen of suggesties hebt. Beide velden zijn uiteraard geheel vrijblijvend.
Je beoordeling is verwerkt.
Deel dit bericht op social media